Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Българо-румънски политически отношения 1944-1989

Историческият преглед на двустранните политически отношения между България и Румъния през 1944-1989 г. доказва, че те са пряко производни от политическите цели на двете съседни държави и се осъществяват в условията на силно влияние от разностранни външни фактори. Всичко това се отразява комплексно върху непоследователния ход на тяхното развитие, въпреки парадно демонстрираната дружба и добросъседство в епохата на социализма.



В монографията е направен опит за цялостна оценка на развитието, характера и същността на политическите отношения между България и Румъния - както на двустранно ниво, така и в рамките на общите процеси на конфронтация и разведряване между Изтока и Запада в епохата от 1944 до 1989 г. Изяснени са различните позиции, които двете държави заемат спрямо СССР, в СИВ и ОВД, анализирани са механизмите, които се прилагат в политическия диалог и са откроени постигнатите конкретни резултати.

Историческите процеси в България и Румъния през разглеждания период са проследени подробно, тъй като въпреки структурното и функционалното сходство на политическите системи и държавното управление, на единната идеологическа рамка на обществено-икономическото развитие на страните-членки на Източния блок, между двете съседни балкански социалистически държави се проявяват съществени различия. Откроени и анализирани са основните - унаследени и възникнали, разрешени или останали спорни двустранни проблеми: определянето на българо-румънската граница по поречието на р. Дунав, която и до днес се основава на конвенцията от 1908 г.; построяването на „Моста на дружбата", изграждането на посолски комплекси на Румъния и България в София и Букурещ; взаимното опазване и поддържане на културно-историческите паметници; екологичното замърсяване на Русе и др.



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Българо-румънски политически отношения 1944-1989
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Съдов достъп. Перитонеална диализа
Здравко Краев
Парадигма
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Основи на управлението на публичния сектор + CD
Светослав Ставрев, Александър Вълков
Парадигма
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Антидискриминационна и антипотискаща социална работа
Сашо Нунев
Парадигма
рейтинг:
1%
24,00 лв.
Смелост за мир, смелост за промяна
Анелия Коева
Парадигма
рейтинг:
1%
18,00 лв.
Защо Америка не е Европа
Рандал Бейкър, Джон Караагач
Парадигма
рейтинг:
1%
23,00 лв.