Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Българските евреи и Окончателното решение

  • Дизайн на корица: Дамян Дамянов;
  • Преводач: Аглика Маркова.


„Българските евреи и Окончателното решение“ на американския историк и българист Фредерик Б. Чери е наистина фундаментална книга, която хвърля повече светлина върху един от най-мрачните периоди в новата история на България – Втората световна война, мястото на България в нея, отношението на нацистка Германия към евреите и натиска, който тя упражнява върху цар Борис III и българското правителство по еврейския въпрос, както и събитията, довели до смъртта на хиляди невинни.

С помощта на германски и български архиви, интервюта с очевидци и оцелели и множество други източници, Фредерик Б. Чери изгражда образцово историческо изследване, в което се опитва да представи събитията максимално безпристрастно, без да робува на идеологии и без да спекулира.

Разглежда участието на цар Борис III, сложната ситуация, в която е поставена икономически зависимата от Германия България, и антисемитските политики, които се прилагат с променлив успех. Не пропуска ролята на духовници, политици, общественици и обикновени хора за спасяването на евреите от старите земи на Царство България, но и не си затваря очите за депортацията на над 11 000 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия.

Това е една история за вина, престъпления, кураж, морал и изкупление, която половин век не беше достъпна за българския читател. Надяваме се, че това издание ще ви помогне да разберете по-добре този бурен период от нашата история.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Българските евреи и Окончателното решение
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
17,90 лв.
Христо Ботйов - Опит за биография
Захарий Стоянов
Сиела
рейтинг:
1%
5,00 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Аз и моите приятели
Вергиния Генова
СИЕЛА
рейтинг:
1%
3,50 лв.
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.