Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Бъдещето на религията - Солидарност, милосърдие, ирония

Оживеният диалог, какъвто представлява тази книга, модериран от Сантяго Забала, анализира бъдещето на религията, заедно с политическите, социалните и историческите аспекти, които характеризират нашия съвременен постмодерен, постметафизичен свят.Американецът Ричард Рорти и италианецът Джани Ватимо са представители на доста различни философски традиции. Но онова, което ги обединява, е тяхната критичност към традицията на метафизиката. Предизвикателствата, каквито отправят те, отиват далеч отвъд философията и водят до преразглеждане на основанията на вярата в Бог и религиозния живот.

Според Рорти и Ватимо отхвърлянето на метафизиката не означава непременно смърт на религията. То отваря нови начини да си представяме какво означава да бъдеш религиозен – начини, които подчертават милосърдието, солидарността и иронията. Тази книжка – този уникален разговор, който включва диалог между двамата блестящи философи – е забележителна не само заради това, че слива прагматизма (на Рорти) с херменевтиката (на Ватимо), но също заради това, че разпознава, признава границите както на традиционната религиозна вяра, така и на модерния секуларизъм.

Според Рорти краят на метафизиката подготвя пътя към една антиесенциалистка религия. Според неговото схващане за религията Бог няма да смята човечеството за слуга, а ще го смята за приятел.

Ватимо, който е едновременно отдаден католик, но и критик на църквата – а и все пак изтъкнат постмодерен философ – изследва изненадващото сближаване между християнство и херменевтика в светлината на разпадането на метафизично разбраната истина. Също както при херменевтиката, интерпретацията е централна за християнството, което разтваря преживяването на обективната реалност в „чуване и интерпретиране на послания“.
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Бъдещето на религията - Солидарност, милосърдие, ирония
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • Доставката на закупен правен софтуер на Сиела Норма АД е безплатна.
Свързани продукти
Епистемология на прикритостта
Ив Козофски Седжуик
Критика и хуманизъм
рейтинг:
1%
12,00 лв.
След християнството - За едно нерелигиозно християнство
Джани Ватимо
Критика и хуманизъм
рейтинг:
1%
10,00 лв.
За толерирането
Майкъл Уолзър
Критика и хуманизъм
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Интерпретация и социална критика
Майкъл Уолзър
Критика и хуманизъм
рейтинг:
1%
5,00 лв.
Рефлексивност и социална онтология
Ина Димитрова
Критика и хуманизъм
рейтинг:
1%
12,00 лв.