Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Антология на българския символизъм

  • Съставител: Иван Теофилов;
  • Художник: Чавдар Гюзелев;


Тази антология няма строги, наизустени рамки. Нито учебникарски претенции. Тя е вътрешен празник. Отношение на поет към поети. Свободен колаж от творби на 24 автори. Всеки от тях е приемал символизма – цветния въздух и духовния аромат на времето! – индивидуално: като лично убеждение или само като изразна система. Затова съжителството от имена на причисляващи и непричисляващи се пряко към течението поети намирам за съвсем естествено. Още повече че българският вариант на символизма е съществувал твърде либерално – даже някои поети, обвързани с идейните програми на сп. „Хиперион“, са сътрудничели едновременно и в сп. „Злато рог“, чийто редактор, както е известно, е бил безпощаден отрицател на литературните школи. Като съставителски принцип избрах подхода на периодично излизащите френски и руски антологии, включващи повече и различни по величина поети. При това представени (доколкото е възможно) по-обстойно, за да се откроят и усетят истинските им намерения и стойности. И в най-мрачните тоталитарни години руснаците лансираха антологично дори дамгосани от режима поети, а ние като „по-голяма“ литература за щяло и нещяло измитахме родните си творци като есенни листа. Така че тази антология е и своеобразен призив за преодоляване на рутинните граници, приютявайки в страниците си и вълненията на редица незаслужено затирени поети.

От съставителяНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Антология на българския символизъм
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Вярност към духа или значението на нещата
Иван Теофилов
ИК Жанет-45
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Инфинитив. Стихотворения
Иван Теофилов
ИК Жанет-45
рейтинг:
1%
4,20 лв.
Вселената на яйцето
Иван Теофилов
ИК Жанет-45
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Цветният човек
Иван Теофилов
Жанет - 45
рейтинг:
1%
19,99 лв.
Гласът на тишината - Иван Теофилов
Иван Теофилов
Жанет - 45
рейтинг:
100%
18,00 лв.