Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Античният и средновековен град Перперикон - том 1 - Акрополът/The Ancient And Medieval City of Perperikon - volume 1: The Acropolis

Предлаганата на читателите книга е резултат от десетиетните мащабни проучвания на Перперикон - един от най-известните археологически обекти в България.

Двуезично издание, разкриващо истортията на Перперикон

Животът на прочутия хълм край Кърджали започва още преди 7000 години в края на каменно-медната епоха. Тогава там е създадено светилище, което продължава да функционира и през бронзовата, ранно- и късножелязната епоха (II - I хил. пр. Хр.).

Вече след идването на римляните в началото на новата ера е основан значителен град, просперирал и през Средновековието чак до 1361 г., когато след тежка обада е превзет от османските турци.

Автори:

  • Николай Овчаров;
  • Здравко Димитров;
  • Даниела Коджаманова;
  • Константин Дочев;
  • Димитър Стоименов;
  • Николай Шаранков.Том първи „Акрополът“ включва 15-годишните проучвания на Перперикон

Исторически пластове, които могат да се видят

Това място е събрало история на около 7000 години - тук се има предвид не само града Перперикон, а цялата местност. Най-ранните следи, които археолозите са открили със сигурност, защото има и хипотеза за още по-ранен период от каменната епоха, но категорично могат да кажем, че съществуват следи от каменно-медната епоха.

Има няколко становища дали това е било селище или светилище, а може би и двете. Праисториците не са се произнесли категорично. Нашият консултант, най-добрият  специалист по неолит в България - доц. Явор Бояджиев, преди няколко години в Акропола успя да хване жилище от този период, изсечено в скалите. Правено е с много примитивни инструменти, но е напълно доказано, че е изградено от човешка ръка. Тоест още в неолита тук е имало важен център.

По-късно в бронзовата епоха се създава това огромно светилище, за което се предполага, че е на Дионис. То съществува чак до римската епоха,  минава през ранно-желязната епоха, която също е много силна. И точно в римската епоха се създава градът, който познаваме, с много мощни стени с височина от 3 метра. В него са локализирани езически храмове на Аполон, на Тракийския конник и на бог Митра. Последният става много популярен сред римските легиони. По-късно, в края на III век и началото на IV век, се приема християнството, тогава започва покръстването на Родопите. Ранновизантийският перод е през V-VI  век. След това с някои прекъсвания до XIV век.


Перперикон владеят византийци, българи, сражават се за него


За този период изворите са многобройни. Водят се няколко войни, които са описани, като войната от 1344 г. Византийският император и хронист Йоан Кантакуз описва сражението, в което цар Иван Александър превзема града и назначава свой архонт. Ние намерихме резиденцията на този архонт под Акропола. По-късно, през 1361 г. след много тежка обсада градът е превзет от османските турци.

Копирано от standartnews.com

На южното предградие още в последните години попаднахме на една огромна трикорабна базилика. Това всъщност е най-голямата църква в Родопите от ранното християнство. Тя е близо 40 метра дълга и 15 метра широка. Датирана е от края на V-VI век. В Перперикон е прието христянстовото още в началото на V век.

От първата половина на този век е базиликата под Акропола, която е предмет на изследването, представено в книгата. От този период открихме пет базилики, но може още да излязат. Едната е под Акропола в източната част, а най-голямата църква е в южното подградие. Както първата базилика от началото на V век, така и тази от VI век е много интересна, тя е много по-голяма, тъй като е от времето на Юстиниан Велики, времето на големия разцвет на Източната империя Византия.

През следващите години ние проучваме наоколо. Оказа се един голям площад до тази църква. Но миналата година започнахме от запад, там намерихме епископската резиденция. Тя е много интересна, разхвърляна е в отделни сгради. Миналата година проучихме три от тези сгради, а тази година трябва да продължим на север, където се развива останалата част от комплекса.


Проф. Овчаров разказва
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Античният и средновековен град Перперикон - том 1 - Акрополът/The Ancient And Medieval City of Perperikon - volume 1: The Acropolis
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Перперикон - свещеният скален град на траките
Николай Овчаров
Славена
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Откритията на българския Индиана Джоунс
Николай Овчаров
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Археологически пътувания из Македония
Николай Овчаров
Славена
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Перперикон. Цивилизация на скалните хора
Николай Овчаров
Борина
рейтинг:
1%
48,00 лв.
Хроника на свещения град Перперикон
Николай Овчаров
Български бестселър
рейтинг:
1%
9,99 лв.