Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Анатол x 3

Издателство БЛЕК ФЛАМИНГО ПЪБЛИШИНГ предлага този том с три пиеси (Авантюрата на живота му (1886), Анатол (1889 – 1891), Грандоманията на Анатол (1891)), в които още от самото начало на творчеството си Шницлер се проявява като блестящ аналитик на човешката психика, като скептичен и ироничен наблюдател на действащите обществени норми. Обикновено се сочи тясната му връзка с творчеството на Зигмунд Фройд поради факта, че пренебрегва всички табута за обществото и открито говори по въпросите за секса, но и за смъртта. Изборът ни е направен въз основа на това, че със своя свободен дух Артур Шницлер, а и неговият герой Анатол са много близки и на съвременния читател и зрител.

От преводача.
Владко МурдаровПрез 2022 година се навършиха 160 години от рождението на Артур Шницлер, един от най-ярките представители на виенския модернизъм, известен като белетрист и драматург.

Своята първа пиеса Шницлер написва през 1886 година и това е едноактната комедия „Авантюрата на живота му”, която публикува през 1888 година. В нея за първи път се повява образът на Анатол, с когото той продължава да се занимава.

От 1889  до 1891 година Шницлер създава цяла поредица от едноактни пиеси (сцени) с главен герой Анатол и взема името му като наименование на цикъла. Всяка пиеса е публикувана отделно. Самият цикъл е отпечатан през 1893 година, като някои от пиесите – „Камъни за спомен” и „Агония” са включени по-късно в него.

С Анатол е свързана и още една едноактна пиеса – „Грандоманията на Анатол”, която е написана през 1891 година. Всъщност идеята е била с нея да бъде завършен целият цикъл, но авторът решава да остане при младия Анатол и затова на нейно място се появява „Сутринта преди сватбата на Анатол”. „Грандоманията на Анатол” остава в архива на Шницлер и е публикувана много по-късно – през 1955 година, макар че има премиера през 1923 г.

Отзиви:

Шницлер умело използва всички инструменти, които занаятът дава на опитния и много мислещ творец.

Хуго фон Хофманстал

Да имаш усет за Шницлер означава, че притежаваш култура, а да се чувстваш привлечен от Шницлер, означава, че дириш културата.

Герхард Хауптман

По същество той е задълбочен изследовател на психиката, толкова честен, безпристрастен и непоколебим, колкото не може да бъде никой друг.

Зигмунд ФройдНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Анатол x 3
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Аз и Майор Блюхер
Васил Пармаков
Black Flamingo Publishing
рейтинг:
1%
13,99 лв.
Най - сетне край
Петер Турини
Black Flamingo Publishing
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Тук и сега
Роланд Шимелпфениг
Black Flamingo Publishing
рейтинг:
1%
18,00 лв.
Фламинги
Енрике Алмут Зандиг
Black Flamingo Publishing
рейтинг:
1%
12,99 лв.
Хоровод на любовта. Пиеси
Артур Шницлер
Рива
рейтинг:
1%
15,00 лв.