Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Агентът и марсианците, или една 25-годишна история

Публицистът Спас Ташев представя пред читателите новата си книга - "Агентът и марсианците", посветена на младежката Тайна македонска организация. С новия си труд авторът обогатява творческото си дело, със свежо оцветен колорит представя няколко камъчета от мозайката на събитията, свързани с Македония.

Чрез символичното заглавие "Агентът и марсианците", описваните събития стават портрет и летопис на времето и автора. Книгата описва епохата на бруталното едноумие и тайното, патриотично противодействие на младото поколение, разочаровано от тирадите на говорителите на режима и калъпите на скудоумната политика на комунистическата партия.

Разглеждайки съдбата на поделеното някога отечество, пред младия средношколец - автор на книгата - възниква въпросът: Защо марксистката теза за обединение на пролетариата от цял свят не се бори и за обединението на разделените народи? Значи, заключава младежът, преподаваната в училище материя си служи с други мерила.

"Агентът и марсианците" е книга за младежките пориви, за премеждията и подметнатата обвързаност на автора със службите за държавна сигурност. Събитията са представени хронологично, без каквото и да е премълчаване. Младежките действия за издигане над македонската действителност, на пръв поглед незабележими и ставащи в един град сред подбрани другари, ще намерят почва по-широко сред младежта на България. (Какво съвпадение - като по договор през същите и предходните години, в средните училища в Македония спонтанно се формираха младежки организации на ВМРО. За разлика обаче от българските, македонските младежи завършваха в титовите мъчилища като опасни подкопвачи на "братството и единството на югославските народи". Младежите от двете страни на границата издигат идеите на една забранена организация, която сред по-старото поколение се бореше за съществуване). Неспирният ход на историята пробиваше и там, където контролът на партията беше пазител на догмите и едноумието.

Спас Ташев извършва своеобразен подвиг с разобличаването на подмолните инсинуации на органите за държавна безопасност. Изследвайки изворите за безчестието на системните сценаристи за приобщаване на неинформирани "сътрудници", за да поправи голямата несправедливост спрямо него, разкрива ужасните действия на цялата система. За да бъде изнудван и да стане мишена на двустрано компрометиране, му отредили двойна роля: неформален ръководител на Тайната македонска организация, а за да се компрометира при необходимост, го включили в списъците на сътрудниците на тайните служби. Тази опасна игра, позната по всички меридиани на социалистическото общество, поставя стотици честни хора на стълба на мъчението.

"Агентът и марсианците" е миг от немирния дух от историята на младежкото ВМРО, нейно надграждане; и може да се третира като мемоарна литература, в която главна личност е авторът. Времето на събитията е отдавнашно - двадесет и пет години работа, съмнения и суровост. Това е едно тематично четиво, подсказващо благородното движение на порив и риск, на младежки ентусиазъм и сомоувереност да бъдеш част от по-доброто утре. Авторът, връщайки се назад в миналото, сам се приобщава към общата българска идея, като продължена нишка на подвизите на дедите, чиито спомени с гордост отбелязва...

"Агентът и марсианците" е всъщност общата съдба на мнозина, които невинно са окачени на черната дъска. Като четем книгата, се сещаме за мисълта, че от любов към родината не се боледува, но за любов се окачва и на бесилото...Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Агентът и марсианците, или една 25-годишна история
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
Свързани продукти
Иконостас на първите
Георги Хинчев
Орбел
рейтинг:
1%
14,00 лв.
До Щастливеца и обратно
Мирослава Исидорова
Орбел
рейтинг:
1%
8,00 лв.
Македония IX в.пр.Хр. - XXI в.
Цанко Серафимов
Орбел
рейтинг:
1%
35,00 лв.
Сталин и Македонският въпрос
Иван Михайлов
Орбел
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Противобългарски съдебни процеси в Скопие
Спас Ташев
Орбел
рейтинг:
1%
18,00 лв.