Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

1943 - Антология за деца

„1943. Антология за деца” е реконструкция на един неосъществен проект на Дружеството на детските писатели. Преди 75 години членовете на дружеството изпращат свои творби, снимка и автограф за издаване на втора антология за деца, 10 години след излизането на първата, озаглавена „Огнище”.



Бурните политически промени вероятно са причината антологията да не бъде издадена.
Но в богатия фонд на Дом-музей „Ангел Каралийчев” по щастлива случайност са съхранени няколко обемисти папки с архива на Дружеството на детските писатели. Запазени са творби от 67 автори. За някои от тях сведенията са оскъдни, защото след 1944 г. са преследвани от новия режим и са престанали да печатат в пресата и да издават книги. Сред авторите на запазените стихове, приказки, гатанки, разкази, пиески са както известни писатели, като Дора Габе, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Йордан Стубел, Елисавета Багряна, така и по-малко познати творци, като Змей Горянин, Яна Язова, Христина Стоянова, Вера Бояджиева-Фол и др. За някои това вероятно са последните им неизвестни досега произведения.
„1943. Антология за деца” е като пътуване във времето. По-възрастните читатели ще се срещнат с творби, от които са били лишени като деца поради смяната на политическата система. А днешните деца ще надникнат в битието и нравствеността на един отминал свят.
В антологията са включени илюстрации към някои от творбите, публикувани в детския печат. Сред художниците личат имената на Вадим Лазаркевич, Георги Атанасов, Илия Бешков и др.



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:1943 - Антология за деца
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Activities for 8th Grade Chemistry - работна тетрадка по химия на английски език за 8 клас
Магдалена Цавкова, Стефан Манев
Просвета
рейтинг:
1%
4,68 лв.
Христоматия по литература за 11. клас
Инна Пелева, Албена Хранова
Просвета
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Раз-два-почва игра
Елена Попова
Просвета
рейтинг:
1%
2,50 лв.
Funkel - Учебник по немски език за 4. клас
Искра Лазарова
Просвета
рейтинг:
1%
13,33 лв.
Test Your English - Упражнения и тестови задачи по английски език за 4 клас
Аделина Кръстева
Просвета
рейтинг:
1%
9,90 лв.