Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

130 години българи в небето - Кратка история на българската военна авиация

Тази книга е посветена на два славни юбилея - 130 години от първото въздухоплаване на български граждани в небето на България и 110 години от първия полет на български пилот и самолет във въздушното пространство на страната. По съдържанието си тя е пълна документална история на военната ни авиация. Детайлно, с имена, дати, организационни структури и събития, са проследени изграждането, развитието и функционирането на българските военновъздушни сили от зараждането им до наши дни.Това е 130 години история на небесна романтика и технически прогрес, но и на тъжен драматизъм и фатални трагедии, когато върху благородния идеализъм на авиаторите се стоварват користни действия на политици. История, съчетаваща триумфални постижения и победи, но и катастрофални загуби и дори ликвидации, след които военновъздушните ни сили съумяват да възкръснат благодарение на самоотвержеността на идеалистите, влюбени в небето.

Нека знаем тази възхитителна история, писана с кръв, и съхраним паметта за героите авиатори.

Проф. д.н. Димитър Илиев Недялков, полковник от запаса, завършва ВНВВУ Георги Бенковски - Долна Митрополия през 1982 година, със специалност летец пилот ВВС. Има над 2000 летателни часа на L-29, МиГ-15, МиГ-17, различни модификации МиГ-21, Су-22, МиГ-29, както на F-15 и F-16. От 1987 г. е летец пилот 1-ви клас. През 1992 година завършва втората си магистратура във Военна академия Г. С. Раковски. От 1994 година се занимава с научна и преподавателска дейност в Академията, като същевременно продължава да лети. Защитава докторска дисертация (1999 година) и се хабилитира за доцент (2003 година). През 2010 година придобива научна степен доктор на науките, а през 2012 година е избран за професор в катедра ВВС и ПВО на Военната академия, където последователно за­ема и длъжностите началник на катедра и заместник-декан по научната дейност.

Преминава подготовка в 11 международни учения и 7 квалификационни курса в системата на НАТО, сред които и стратегически курс в Европейския център за изследване на сигурността Джордж Маршал - Германия. Творческата му биография включва 242 публикации, сред които 31 монографии и учебници. Много от тях са преведени на други езици. Лети в последния си полет на МиГ-29 на 11 юли 2019 година.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:130 години българи в небето - Кратка история на българската военна авиация
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Петте четвъртини на портокала
Джоан Харис
Прозорец
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Кръв и кости в градината
Лесли Форбс
Прозорец
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Въздушна мощ Air power
Димитър Недялков
Албатрос
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Българската армия и спасяването на българските евреи 1941-1944
Димитър Недялков
Издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“
рейтинг:
20%
30,00 лв.
The Bulgarian Army and the Rescue of Bulgaria's Jews 1941-1944
Prof. Dimitar Nedialkov
Prof.Marin Drinov Academic Publishing House
рейтинг:
1%
35,00 лв.