Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Защита на основните права - Курс лекции

  • Автори: Бойка Чернева, Наталия Киселова, Живко Драганов, Петя Митрева, Аделина Хаджийска;
  • Дизайн на корица: Калоян Георгиев.


...Изданието, което държите в ръце, е ценно не само защото е всеобхватно и съдържа обем от информация, която да даде основа на знанията за правата на човека, но и защото може да провокира по-нататъшни търсения. То може да бъде полезно за студенти и преподаватели, в контекста на новата учебна дисциплина „Защита на правата на човека“, която отдавна трябваше да е част от учебния курс по право.

Книгата е структурирана и обхваща не само историята на правата и различните международни системи за защита, но представлява първият цялостен труд в тази област, който не се ограничава до представянето на отделни аспекти или на отделни права, а прави общ и задълбочен преглед на всички въпроси, свързани с правата на човека.

Тя разглежда подробно универсалните и регионални системи за защита на правата на човека и откроява спецификите на всяка от тях. Но едновременно с това се очертава и връзката между наднационалните правни системи за защита и националните гаранции в тази област, като откроява не само юридическите, но и функционалните и институционални гаранции за защита на правата на човека.

Направени са важни терминологични разграничения – например права на човека, права на личността и права на гражданина; индивидуални и колективни права или права и принципи.

Нещо повече, книгата е не просто исторически или съвременен прочит на правата ни, тя хвърля мост към бъдещето и засяга важни съвременни въпроси за защитата на правата на хората с увреждания, правата на детето, защитата от домашно насилие, както и нови права, като например правото на достъп до интернет или въпросът за изкуствения интелект и неговото влияние върху правата на човешката личност.

Накрая, книгата е ценна, защото тя може да бъде прочетена от всеки, който има интерес към материята за основните права и, който иска да знае какви са правата му, но и кога те са били нарушени. Защото само онзи, който е наясно с правата си, може да търси и да намери ефективна защита.

Когато четете тази книга ще си дадете сметка, че правата на човека не са даденост и те трябва да бъдат защитавани всеки ден.

И може би най-хубавото на тази книга е, че тя може да бъде прочетена от началото до края, но може да бъде отваряна и напосоки, без да загуби нищо от стойността си. Тя може да се превърне в настолно четиво за всеки, който търси систематизирано знание или повече информация за правата на човека и тяхната ефективна защита.

Из предговора на книгата.

Проф. д-р Диана Ковачева,

Омбудсман на Република БългарияНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Защита на основните права - Курс лекции
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Бойка Чернева -

Доц. д-р Бойка Чернева завършва специалност „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преподавала е в същия ВУЗ, както и в Академията на МВР, Варненския свободен университет и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Била е лектор в Европейския полицейски колеж, както и в Офиса за демократични изследвания и права на човека към ОССЕ. В периода 2011–2014 г. е декан на факултет „Полиция“, а между 2014 и 2016 г. и ректор на Академията на МВР. Понастоящем води лекционните курсове по дисциплините „Обща теория на правото“, „Обща теория на държавата“, „Защита правата на човека“ и „Защита от дискриминация“ в Академията на МВР.

Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
17,90 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Преди да се родя и след смъртта ми
Ивайло Петров
Сиела
рейтинг:
1%
17,90 лв.