Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Списание Медицинско право и здравеопазване бр. 4/2022

Уважаеми читатели,

В настоящия брой 4 от 2022 г. сме включили три статии на юристи, с разностранна тематика.

Гост на броя е професор д. м. н. Емил Паскалев, нефролог и водещ специалист в бъбречната трансплантация на Р България. Поводът за интервюто с него е изтичането на срока през 2023 г. на четиригодишната Национална програма по трансплантация в Р България. В края на срока принципно се правят обобщения, предложения за оптимизация и считаме, че с неговото мнение ще сме полезни на общественото здравеопазване по зададе­ните от нас направления в темата. За редакционната колегия е чест съгласието на професор д-р Емил Паскалев да представи на читателите статистика, реални проблеми, както и възможно­сти за решаването им.

В статията „Електронно съдопроизводство при задължител­но лечение на лица с психични увреждания“ на професор д-р Дарина Зиновиева са анализирани причините, поради които ав­торът счита, че уредбата относно съдебните заседания за задъ­лжително лечение, които се провеждат по електронен начин, противоречи на основни норми от Конституцията на Р Бълга­рия. Аргументите са подплатени с мнения на психиатри и изсле­дователи на материята в техни научни трудове и разсъждения на автора. Статията е написана въз основа на правно мнение, представено пред Конституционния съд на Р България.

В статията „Правна регламентация нa татуирането“ професор Олга Борисова изследва правните изисквания у нас на дейно­стите, свързани с направата на татуировки, прави сравнителен анализ на правната регламентация във френското и испанското законодателство. Авторът прави аргументирани предложения за приемане на нормативни изисквания по отношение на тату­ирането, както на европейско, така и на национално ниво. 6

Статията на Илияна Митева, д-р по право „Аборт по меди­цински показатели. Административноправен анализ на зако­нодателството и съдебната практика в България“ е направен анализ на законодателството и съдебната практика в България относно аборта по медицински показатели, като се отправя критична бележка към българския законодател относно вече остарялата нормативната уредба по представената проблема­тика. Авторът представя важни решения на Европейския съд по правата на човека, обосновава се и с чуждестранната доктрина и дава аргументирани предложения за усъвършенстване на за­конодателството.

От юриспруденцията сме избрали Решението на Конституци­онния съд на Р България, със съдия-докладчик Павлина Панова, с което се отмени правната уредба за задължително настанява­не на лица с психични увреждания чрез дистанционно съдебно заседание. Решението е полезно за читателите на списанието с мотивната му част, съдържаща богата практика на Европейски­те съдилища.

С пожелание за здраве,

Редакционна колегия:

 • Проф. Дарина Зиновиева;
 • Проф. Огнян Герджиков;
 • Проф. Иван Тодоров;
 • Проф. Живко Драганов;
 • Проф. д. м. н. Параскева Стаменова.


Съдържание:

 1. В настоящия брой:

От редакционната колегия........................................................ 5

 1. Гост на броя:

професор д-р Емил Паскалев................................................. 7

 1. Статии:

3.1. Електронно съдопроизводство при задължително лечение на лица с психични увреждания, професор д-р Дарина Зиновиева.................................... 12

3.2. Правна регламентация нa татуирането,

професор Олга Борисова................................................. 24

3.3. Аборт по медицински показатели. Административноправен анализ на законодателството и съдебната практика в България – Илияна Митева, д-р по право........................................ 43

 1. Юриспруденция:

Решение на Конституционния съд на Р България, със съдия-докладчик Павлина Панова....................................... 66Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Списание Медицинско право и здравеопазване бр. 4/2022
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

 • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
 • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
 • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
 • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
 • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
17,90 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Преди да се родя и след смъртта ми
Ивайло Петров
Сиела
рейтинг:
1%
17,90 лв.