Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Списание Медицинско право и здравеопазване бр. 2/2023

Уважаеми читатели,

В настоящия брой 2 от 2023 г. на списанието публикуваме статия на юриста Росица Рогова, юрист и постдокторант в Института за държавата и правото в БАН по въпроса за връзката между информраното съгласие на пациента и мениджмънта на лечебното заведение.

Гост на този брой е професор Момчил Мавров, който до ско­ро беше Началник на политическия кабинет на Министерство на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на На­ционалната здравноосигурителна каса. Професор Мавров за­познава аудиторията с най-належащите за решаване въпроси в нормативната регулация на здравеопазването. Тъй като има дълги години стаж като академичен преподавател, пояснява и актуалните нужди в образователния процес сред медиците по принцип, както и коментира тяхната потребност от юридическа подготовка и повече знания в областта на правото. Като автор на нова книга, свързана с правната регулация на заразните бо­лести, Гостът на броя дава полезни предложения за подобрява­не на законодателството ни в борбата със заразните болести.

В статията на Янко Попстоилов е разгледан проблема как неправилното транспониране на Директива 2014/24/ЕС за обществените поръчки може да препятства достъпа на пациентите до неразрешени за употреба в България лекарствени продукти за лечение на редки болести.

За първи път в този брой публикуваме и актуалните промени във фармацевтичното законодателство, които в момента са във фокуса на ЕС, като изразяваме и нашата готовност за ангажира­ност и участие в процеса на национално ниво.

В рубриката Юриспруденция сме избрали актуално реше­ние на Съда в Страсбург, което публикуваме в оригинал на английски език и добавяме превод на български език от юриста Надежда Славчева.

С пожелание за здраве!

От редакционната колегия:

  • Проф. Дарина Зиновиева;
  • Проф. Огнян Герджиков;
  • Проф. Иван Тодоров;
  • Проф. Живко Драганов;
  • Проф. д. м. н. Параскева Стаменова.


Съдържание:

  1. В настоящия брой:

От редакционната колегия..................................................... 5

  1. Гост на броя:

проф. Момчил Мавров.............................................................. 7

  1. Статии:

 3.1. Процедурата по информиране на пациентите като елемент от управлението на лечебното заведение, Росица Рогова, изследовател-постдокторант в Институт за държавата и правото, БАН и преподавател на хонорар по             Административно право и административен процес във Висше училище по сигурност и икономика, доктор по Административно право и административен процес, доктор по Административно право и процес..................................................................... 15

3.2. Законодателни предизвикателства за достъпа до лечение на редки болести с неразрешени за употреба в България лекарствени продукти

Янко Попстоилов............................................................. 23

3.3. Текущите реформи във фармацевтичното законодателство на ЕС и ролята на заинтересованите страни на национално равнище

Светла Качарова............................................................. 36

  1. Юриспруденция:

4.1. Решение на Европейския съд по правата на човека, пето отделение, дело Pejřilová срещу Чешката република по жалба № 14889/19 – превод от английски език адв. Надежда Славчева...... 41

4.2. European Court of Human Rights Fifth Section, Case of Pejřilová v. The Czech Republic (Application no. 14889/19)................................................ 69



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Списание Медицинско право и здравеопазване бр. 2/2023
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
17,90 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Е-книга
Е-книга Медицинско право и здравеопазване брой 2-2023
Момчил Мавров, Росица Рогова, Янко Попстоилов, Светла Качарова
Сиела
рейтинг:
1%
11,00 лв.