Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Белене - Сказание за концлагерна България

Един уникален документ за концлагера на остров Персин! Така може да бъде определен разказа на бившия лагерист Стефан Бочев за най-големия политически лагер край Белене по времето на комунистическия режим."Белене: Сказание за концлагерна България" е дълбоко и стойностно народопсихологическо изследване на българския дух от средата на ХХ век. Творбата на Стефан Бочев е нещо много повече от продължение на "Бит и душевност" на Иван Хаджийски за българите, 100 години по-късно.

Подобна книга не може да бъде преразказана. Тя трябва да бъде прочетена. Изданието е внушително със своите над 1000 страници, но нито една няма да остави читателите безралични. Защото в крайна сметка книгата не само е запазила автентичната картина от концлагера на остров Персин, но и е пример за невероятната воля и човешки дух на свободолюбивите хора, станали жертви в един от най-черните периоди на българския комунизъм. Черти, които без всякакво съмнение притежава Стефан Бочев, авторът на този неповторим разказ.

И така, бива ли трябва ли да се пише за всичката тая ужасия и дивотия на концлагерите в следдеветосептемврийска България? Кому е нужно това? Не е ли по-добре сега, когото ония събития вече почват да се затриват в паметта, тази страница да се покрие със забвение? Защо пък да е непременно потребно да се знае чак толкова много за това наше тъй и тъй отминало битие", въпрос, с който Стефан Бочев ще ви провокира още в началото на своя разказ.

"Ами че защото както отделния човек, така и всеки народ, за да поумнее трябва да разбере сам себе си – да извади поука от действията и бездействията си, от грешките и безумията на своя изминат път", ще ви отговори авторът.

"Но как ще стане това без честно признание? Не може човек, който лъже себе си, да поумнее. Не може народ, който затваря очи за истините на собствената си история, да очаква, ч е занапред ще действа по-разумно", заключава Стефан Бочев.

Той е прав, затварянето на страницата на комунистическия режим без да бъде прочетена предизвиква не един или два рецидива в нашия живот днес.

Философията на бившия лагерист, преживял Персин, е, че когато истината стане обществено достояние тя се превръща в публична изповед и разкаяние. Това е и основният му мотив да пише.

Онова, което мога да направя е горещо да ви препоръчам да прочетете сказанието за Белене на Стефан Бочев. От него не само ще научите истината, но то ще ви направи и по-мъдри, споделяйки разказа на един човек, чийто дух не е пречупен в комунистическия лагер.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Белене - Сказание за концлагерна България
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Жив пламък на любовта
Св. Йоан Кръстни
Фондация Комунитас
рейтинг:
1%
5,00 лв.
Ходенето на българина по мъките - Есета, част 3
Георги Марков
Фондация-Комунитас
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Раково отделение
Александър Солженицин
Комунитас
рейтинг:
100%
25,00 лв.
Метафизика на личността - Християнски перспективи
Калин Янакиев
Фондация Комунитас
рейтинг:
1%
20,00 лв.
Отгласи - Разговори с Цочо Бояджиев
Комунитас
рейтинг:
1%
10,00 лв.